Hoe krijgt mijn newborn een goed slaapritme?
Slapen is de basis. Doordat wij mensen slapen kunnen we indrukken en emoties een plaats geven en deze verwerken. Het zorgt voor herstel en ook voor groei, want tijdens het slapen wordt het groeihormoon aangemaakt.
Maar hoe zit dat nou precies met slapen? Kan ik erop vertrouwen dat het vanzelf goed komt? Of moet ik al snel beginnen met ritmes of schema’s? Het antwoord op deze vragen is niet eenduidig met ja of nee te beantwoorden en vraagt wat meer uitleg. Wil je graag weten hoe jouw kindje een fijn slaapritme kan krijgen? Lees dan vooral verder!
Om te beginnen, slapen is een natuurlijke behoefte, maar inslapen en doorslapen zijn dat niet, dat zijn aangeleerde vaardigheden. Er zijn kinderen die vlot een dag- en nachtritme hebben en het in- en doorslapen snel onder de knie hebben, terwijl anderen meer stimulatie en ondersteuning nodig hebben.
Go with the flow!
De eerste 4-6 weken na de geboorte probeer je volledig mee te bewegen op het ritme van je baby, go with the flow! Houd je baby zoveel en zo vaak mogelijk lekker dichtbij je. Slapen op je arm, in de draagzak of in de kinderwagen is allemaal mogelijk. Kijk vooral wat goed voelt voor je kindje en voor jou. In principe slapen baby’s als een baby, omdat de slaap wordt gestuurd op slaapdrang. Gemiddeld slapen baby’s in deze weken 16-20 uur per dag en kunnen ze na een slaapje in de eerste weken ongeveer 45 minuten wakker zijn en dit loopt op naar 90 minuten. Slaapt je baby toch niet lekker? Dan is er waarschijnlijk sprake van een stoorzender, bijvoorbeeld honger, krampjes of reflux.
Slaapvorming
Na de eerste 6 weken begint meer en meer het dag- en nachtritme op gang te komen. Je kindje zal mogelijk in de nacht al een wat langer stuk achter elkaar slapen, bijvoorbeeld zo’n 5 of 6 uur. Ook zul je merken dat je kleintje niet altijd maar te pas en te onpas overal in slaap valt. Vanaf nu wil je meer gaan werken aan slaapvorming (let op: dit is echt iets anders dan slaaptraining!). Daardoor kan je baby gaan leren om in te slapen, door te slapen en voldoende te slapen. Structuur, regelmaat en voorspelbaarheid zijn de belangrijkste pijlers als het gaat om slaapvorming.
Kindjes tussen de 2 en 4 maanden slapen gemiddeld 14-16 uur per dag en kunnen ongeveer 90 minuten na een slaapje wakker zijn. Je krijgt meer regelmaat door te zorgen dat je kindje na 90 minuten wakkertijd ‘slaapklaar’ is, dat betekent dat je kindje op een slaapplek ligt en de mogelijkheid heeft om in slaap te vallen. Daarnaast wil je werken aan voorspelbaarheid. Als je voorspelbaar bent gaat je kindje handelingen en routines herkennen en daardoor zal hij of zij gaan leren dat het slaapmoment eraan komt. Voorbeelden van het bieden van voorspelbaarheid zijn het slaapritueel en vaste slaapplekken. Je kunt proberen om je kindje op maximaal drie verschillende plekken te laten slapen, bijvoorbeeld het bedje, de draagzak en de kinderwagen. Zo wordt de plek ook gekoppeld aan ‘slaap’.
En dan heb je net een beetje ritme te pakken en dan wordt met vier maanden de boel even flink overhoop gegooid, want… de eerste slaapregressie steekt van wal. Stress? Nee hoor niet nodig, een slaapregressie dient een heel goed doel, namelijk slaapontwikkeling. Wil je hierover meer weten? Check dan mijn volgende blog.
Tot slot, alles wat ik vertel op mijn blogs en socials over slaap kan helpen om meer en betere slaap te krijgen. Maar slaap is geen exacte wetenschap en jouw kleintje is een uniek minimensje met eigen behoeften. Durf je moeder(of vader-)gevoel te volgen, doe wat goed voelt en heb vertrouwen. Het mooiste en meest waardevolle wat je je kindje kunt geven, is vertrouwen.
Veel liefs,
Mariëlle
© 2022 Bureau Twinkel